Δες τον εαυτό σου στους άλλους.. Osho

Χρειαζόμαστε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο, μια διαφορετική διαπαιδαγώγηση, όπου δε διδάσκεται το μίσος. Ο κόσμος μας είναι παράξενος και τον έχουμε δημιουργήσει εμείς!
Ως τώρα, αυτό που έχουμε κάνει στην ανθρωπότητα είναι πράγματι απίστευτο: Από τη μια διδάσκουμε στους ανθρώπους το μίσος κι από την άλλη συνεχίζουμε να μιλάμε για ειρήνη. Από τη μία τους δηλητηριάζουμε και από την άλλη τους λέμε : " Είστε όλοι αδέρφια". Μιλάμε για αδερφοσύνη και προετοιμαζόμαστε για πόλεμο. Αυτό είναι σκέτη νεύρωση και δε δείχνει πνευματική υγεία.! Ο άνθρωπος έχει παραμείνει ψυχοπαθής και ο λόγος είναι η λάθος διαπαιδαγώγηση.

Όλες οι υπάρξεις αγαπούν τη ζωή. Βοήθησε τους ανθρώπους να αγαπούν περισσότερο.
Αγάπα τον ευατό σου. Να χαίρεσαι αγαπώντας.
Βλέπε τον εαυτό σου στους άλλους.
Τότε ποιον μπορείς να βλάψεις;
Τί ζημιά μπορείς να κάνεις;

Δεν προκειται για ηθικό κήρυγμα-είναι πνευματική αναγέννηση, μια επανάσταση. Βλέπε τον εαυτό σου στους άλλους.! Όχι φιλοσοφικά μόνο-υπαρξιακά. Βάλε το εγώ σου στην άκρη και θα μπορέσεις να δεις ότι εσύ είσαι στα πάντα, ότι η ζωή είναι ένα. Τότε ποιον μπορείς να βλάψεις; Τί ζημιά μπορείς να κάνεις;
Αυτός που αναζητεί την ευτυχία, βλάπτοντας εκείνους που την αναζητούν, ποτέ δε θα τη βρει!Ποτέ μη λες σκληρές λέξεις γιατί αυτές θα αναπηδήσουν πάνω σου. Οι θυμωμένες λέξεις πληγώνουν και η προσβολή αναπηδά.

Απλώς κοίτα τριγύρω, παρατήρησε με μια ματιά αγάπης, κοίτα με νου χωρίς εγώ και θα δεις πως η ζωή είναι εντελώς εναντιον της καταστροφικότητας. Η ζωή είναι δημιουργικη ενέργεια.
Να είσαι ήρεμος- όχι μια βίαια επιβαλλόμενη ηρεμία, όχι μια καλλιεργημένη ηρεμία, αποτέλεσμα άσκησης- να είσαι ήρεμος με φυσικό τ΄ροπο. Κατανοώντας τη φύση της επιθυμίας, να είσαι ήρεμος μέσα από κατανόηση.
Σαν σπασμένο γκονγκ να είσαι ακίνητος, να είσαι σιωπηλός. Γνώρισε την ηρεμία της ελευθερίας όπου δεν υπάρχει άλλη προσπάθεια πια.

 ο Osho σχολιάζει στίχους του Γκωντάμα Βούδα από τη Ναμμαπάντα για τη μη βία και την ενότητα των πάντων , αποσπάσματα απτο βιβλίο: Δες τον εαυτό σου στους άλλους, Osho

Σχόλια